De locaties

Tilburg is mooi! |  Schip Minos

Het programma start om 11.00 uur met een gezamenlijk openingsconcert, waarna je groepsgewijs naar de vier andere optredens wandelt. Die vinden plaats op de schepen Minos en Antoinette, bij Villa Pastorie, in het voormalige hbs-gebouw aan de Ringbaan Oost en in het onderkomen van Stadsbrouwerij 013. De geschatte eindtijd is 15.00 uur.


Villa Pastorie

In 1921 ontwierp architect Jos. Donders een pastorie voor de kerk aan de Havendijk (nu IJzergieterij). In 1965 kreeg de parochie Koningshoeven een nieuwe kerk, waarna de pastorie geleidelijk in onbruik raakte en daarna diverse functies had. In 2012 realiseerden Michel en Hanneke Deneef hier een B&B/hotel annex restaurant, dat beschikt over een feeërieke binnentuin en een terras aan de waterkant.

Telefoon: 013-2119040

Stadsbrouwerij 013

Aan de toen nog bedrijvige Piushaven liet graan- en meelhandel A.C. Van Loon & Zn in 1935 een fabrieksgebouw oprichten. In het expressionistische ontwerp van Jos. Schijvens is de vorm van een schip te herkennen. Met stijlvolle details, zoals diverse soorten bakstenen, gekleurde tegels en glas, kunststeen en andere gevelversieringen. In het rijksmonument is sinds 2018 Stadsbrouwerij 013 gevestigd.

Adres: Piushaven 1, 5017 AN Tilburg
Telefoon: 013-2070098


Rijks HBS Ringbaan Oost

De Sittardse architect Jos. Wielders tekende in 1934 een eigentijds onderkomen voor de Rijks-HBS Koning Willem II. Het gebouw is een fraai voorbeeld van het toenmalige Nieuwe Bouwen, een stijl die zich kenmerkt door de strakke vormgeving en het ontbreken van uiterlijke versieringen. Vanuit de centrale hal van het monumentale schoolgebouw zijn de imposante glas-in-loodramen te bewonderen.

.

Telefoon: 013 5499440

Antoinette

Deze Kempenaar uit 1926 is sinds 2016 de woning van Ton en Renate Fischer en doet tevens dienst als showroom voor hun zaak Kade Zuid Interieur. Het schip, dat vroeger werd gesleept, is onderdeel van de museumhaven. De Antoinette heeft als achtergrond de brug D'n Ophef van John Körmeling. Die werd in 2013 geopend en  verwijst qua vormgeving naar het industriële verleden van de Piushaven.


Minos

Pieter van der Klei en Agnes Naaijkens verhuisden in 2012 van de vaste wal naar een historisch schip. Hun 'woning' is een zogeheten Franse spits uit 1938 en draagt de naam Minos. Het schip ligt voor anker in het zijkanaal aan de kant van de wijk Jeruzalem en is vanaf de overkant, aan de zijde de Werf, in volle glorie te aanschouwen.